Voorjaarskriebels en zwemmersjeuk

Het voorjaar is al volop in gang en dus wordt er ook veel waterplezier en verkoeling in de grote vijver gezocht. Dit heeft echter ook een risico, en dat heet zwemmersjeuk. Omdat dit vrijwel elk jaar terugkomt, willen we je alvast uitleggen wat dit inhoudt.

Zwemmersjeuk is een van oudsher bekende, maar steeds vaker voorkomend verschijnsel bij het zwemmen in vooral wat warmer oppervlaktewater. Het wordt veroorzaakt door een parasiet (schistosomen). Als deze met de mens in aanraking komen, hechten zij zich vast aan de huid. Op het moment dat je het water uit gaat, proberen ze door de huid naar binnen te dringen (dit geeft een tintelend of jeukend gevoel). Het wordt daarom aangeraden om je zo snel mogelijk, maar in ieder geval binnen 10 minuten na het zwemmen zorgvuldig af te drogen (vooral ook bij de randen van je badkleding).

 

Als de parasiet toch heeft toegeslagen, gaat de huid na ongeveer dertig minuten jeuken. Drie à vier uur later verschijnen er kleine roodachtige vlekjes en bultjes die ook kunnen jeuken en na circa twintig uur weer verdwijnen. De uitslag is niet besmettelijk. In tegenstelling tot bij vogels, waar ze op parasiteren, worden de cercariën in of direct onder de huid onschadelijk gemaakt door het menselijk afweermechanisme. Verdere reacties van het lichaam zijn individueel verschillend; sommige personen schijnen nagenoeg immuun te zijn, terwijl bij anderen hevige jeuk en zelfs koorts kan optreden. Bij herhaalde blootstelling kan de reactie op de infectie heviger worden. De ziekteverschijnselen zijn niet echt gevaarlijk, maar wel zeer vervelend, en verdwijnen binnen één tot drie weken. Bij erge jeuk kan een crème verlichting bieden.

 

Hoewel de grote vijver geen -officieel- zwemwater is, wordt er natuurlijk druk gezwommen. Het is goed om te weten dat dit echter geheel op eigen risico gebeurt; de gemeente of Terra Bella kunnen hier geen enkele verantwoordelijkheid in nemen. We willen je daarom bij deze wijzen op het risico van zwemmersjeuk. Mocht je beslissen om toch te gaan zwemmen, droog je dan in ieder geval z.s.m. na het zwemmen zeer goed af.

Reactie schrijven

Commentaren: 0

JAARVERSLAGEN EN BEGROTINGEN

klik hier

ACTIVITEITENKALENDER

 

Wijkwerkdagen 2024

- 20 januari: Winterwerkdag

- 6 april: Voorjaarsfris

- 29 juni: Zomers hooien

- 14/15 september: Appelpluk en appelfeest

- 28 september: Nazomers hooien

 

Snoeien in de boomgaard

zaterdagochtenden 10:00-12:30

in het najaar gaan we weer beginnen

- vanaf 28 oktober 2023 om de week

(zie ook agenda)

WIJKWANDELING 'DOOR LANXMEER'

Beleef onze bijzondere, ecologische woonwijk zelf. Download hier de wandelroute ‘Door Lanxmeer’ (kaartje en toelichting).