Winterwerkdag - januari 2019

Veel wijkbewoners hebben 19 januari op een koude maar zonnige dag meegeholpen met het verder schoonmaken van de vijvers  en het uitrijden van lava op de voetpaden (foto's Frank Beurskens)

Aanplant van het wijkpark - maart 2018

50 mensen uit de wijk richtten 24 maart het wijkpark in!. (foto's Dick Boland en Maria Bodewes)

Hooien - juni 2015

Het was weer heerlijk weer tijdens het zomers hooien in 2015.
(Foto's: Rob Vleeming)
 

Wilgen knotten I.B.Bakkerstraat - januari 2015

Onder een stralend strak blauwe hemel; met een winters wit laagje en een heerlijke temperatuur (én een heus weeralarm...) zijn op 24 januari 2015  de wilgen aan de Ina Boudier Bakkerstraat weer eens flink kaal geknipt. In een paar uur tijd waren alle wilgen geknot en zijn veel aanstormend jong talenten opgeleid tot enthousiaste & ervaren wilgenzaagspecialisten. (Foto's: Rob Vleeming)
 

Winterwerkdag 2014 - aanplanten van eetbare entrees

18 januari 2014 heeft een flinke groep bewoners bij zes toegangswegen van de wijk eetbare struiken aangeplant: bij de Marsmanweg, Frederik van Eedenlaan, Anna Blamanweg, Roland Holstplein, Rodenkohof en de Multatulilaan. De kleigrond is doorgespit met een mix van aarde en zand en tussen kastanjehouten palen zijn rode bessen, zwarte bessen, kruisbessen, frambozen en nog veel meer lekkere soorten kleinfruit geplant. Dan is het komende zomer extra lekker thuiskomen!

De werkdag is afgesloten met een drankje en chips bij een kampvuur. Het was nog lang gezellig.  

   

foto's: Dick Boland

Retentievijvers maaien - oktober 2013

19 oktober 2013 hebben de bewoners van de Toon Hermanshof samen met hovenier Rutger van Mazijk de retentievijver 'winterklaar' gemaakt. Het woud aan riet en egelskop is gemaaid, waardoor het water weer te zien is. Er zijn mooie doorkijkjes gemaakt en de ijsvogel kan weer vissen vanaf zijn vrijgemaaide boomstam.

 

foto's: Irma Mommers en Dick Boland

Voorjaarswerkdag - april 2013

13 april 2013 heeft een groep bewoners de wijk voorjaarsfris gemaakt. De wandelpaden zijn aangevuld met een nieuwe laag gralux, de parkeerplaats bij de Wilgenhoven is voorzien van goede aarde voor de klimplanten bij de pergola's, oud riet is afgevoerd, elzen zijn professioneel geknot en het zandstrandje heeft weer vers speelzand gekregen. In een heerlijk zonnetje hebben wehet strand ingewijd met een afsluitend drankje en chips. 

 

foto's: Rob Vleeming en Dick Boland

Hooien

Op de meeste plaatsen in de wijk wordt het gras twee keer per jaar gemaaid. Ook proberen we het oprukkende riet in toom te houden om op sommige plaatsen mooie doorkijkjes te houden. De gemeente maait de grotere velden met de trekker; wij doen de stukken met de bosmaaier en de zeis waar de grote, zware machines niet bij kunnen of diepe rijsporen achter zouden laten. Tijdens een werkdag hooien de bewoners al het maaisel op rijen langs de grotere paden, zodat de gemeente het makkelijk en zonder schade kan ophalen.

 

foto's: Emile Nanninga

foto's: Dick Boland

foto's: Dick Boland

foto's: Adrieke van Herk

foto's: Dick Boland

Laan- en straatbomen snoeien - januari 2013

Alle bomen in het openbaar gebied worden door het samenwerkingsverband van Terra Bella en de gemeente verzorgd. Op 12 en 26 januari 2013 hebben we samen de bomen een frisse opknapbeurt gegeven. De bomendeskundige van de gemeente gaf uitleg over zuigers, plakoksels en waterlot en de takken zijn afgevoerd als brandhout of ter plekke versnipperd. 

 

foto's: Rob Vleeming

Wandel- en fietspaden opknappen - mei 2012

19 mei 2012 was weer een prachtige werkdag. Een groepje bewoners heeft het fietspad en een deel van de wandelpaden op stadsboerderij Caetshage een grondige onderhoudsbeurt gegeven. Op de lage delen van deze paden bleven na een bui lang plassen staan en vooral het fietspad was dan slecht begaanbaar. Met kruiwagens, schoppen en harken zijn zwartrode lavastenen op de wandelpaden opgebracht en gele grafit d’or (mergelachtige split) op het fietspad. Het zal de komende tijd misschien nog wat mul zijn, maar over een tijdje zijn de paden weer in goede conditie. Het was tevens een mooi moment om José Jansen te ontmoeten, onze nieuwe beheerder van de openbare ruimte op de stadsboerderij. Dat een werkdag echt genieten kan zijn, blijkt wel uit de foto’s. Want na flink sporten gaat een welverdiend drankje er prima in, relaxed in de alternatieve  ligstoelen.

 

foto’s: Rob Vleeming, Jandirk Kievit, Dick Boland

Actiedag 'Hart voor natuur' - februari 2011

Op 19 februari 2011 deed Terra Bella met een werkdag mee aan de actie van Hart voor Natuur (www.hartvoornatuur.nu). Meer dan 25 mensen van binnen en buiten de wijk staken hun handen uit de mouwen voor de toekomst van de natuur en het landschap in Nederland; of beter gezegd in het waterwingebied van Vitens in het hart van onze wijk. Snoeiexpert Peer Stevens heeft ons ‘s ochtends de kneepjes van het snoeien van hoogstamfruitbomen bijgeleerd. Snoeien is kijken; van de boom in het geheel tot en in de kleine twijgjes. Om warm te blijven heeft een groep mensen zich gestort op het uitdunnen van een meidoornhaag. Jan en Sandra zorgden voor de inwendige mens: koffie, thee, appelperensap, soep en stokbrood. In de middag is een rijtje oude elzen geknot, opslag van jonge elzen verwijderd en elzen aangeplant om de singel in oude glorie te herstellen.
Kars Veling kwam ons een hart onder de riem steken; en felgroene actiemutsen op ons hoofd. Martin Smaling schoot mooie foto’s voor de Culemborgse Courant, die ‘s avonds zelfs het RTL-weerjournaal haalden.

Foto’s: Dick Boland

Elzen omzagen bij Kwarteel - februari 2011

17 februari 2011 zijn de middelste elzen op het mandelige plein voor het Kwarteel gekapt. Daarbij heeft De Werfklas enthousiast geholpen. Vele handen maakten licht werk en het plein heeft zo enorm veel licht en ruimte gekregen. 

 

foto's: Rob Vleeming


JAARVERSLAGEN EN BEGROTINGEN

klik hier

ACTIVITEITENKALENDER

 

Wijkwerkdagen 2024

- 20 januari: Winterwerkdag

- 6 april: Voorjaarsfris

- 29 juni: Zomers hooien

- 14/15 september: Appelpluk en appelfeest

- 28 september: Nazomers hooien

 

Snoeien in de boomgaard

zaterdagochtenden 10:00-12:30

in het najaar gaan we weer beginnen

- vanaf 28 oktober 2023 om de week

(zie ook agenda)

WIJKWANDELING 'DOOR LANXMEER'

Beleef onze bijzondere, ecologische woonwijk zelf. Download hier de wandelroute ‘Door Lanxmeer’ (kaartje en toelichting).