Ooievaarspaal en nestkasten

In 2007 heeft de Natuur en Vogelwacht Culemborg van het budget van Terra Bella tientallen nestkasten gemaakt die verspreid over de wijk zijn opgehangen. Er zijn kasten bij voor gewone vogels als de koolmees en de pimpelmees, maar ook voor huismussen, boomkruipers, boerenzwaluwen, gekraagde roodstaarten, grauwe vliegenvangers, winterkoninkjes, torenvalken, bosuilen, steenuilen, gele kwikstaarten en vleermuizen is gezorgd. Als letterlijk hoogtepunt is een ooievaarspaal geplaatst, die is gemaakt door Jos den Ouden.

 

Foto’s: Gerrit Jan Klop en Dick Boland

Nieuw nest op de ooievaarspaal

Op advies van Minke Wijkmans is in februari 2013 het kale wagenwiel van de ooievaarspaal door Jos den Ouden voorzien van een prachtig met wilgentenen gevlochten mand. De bodem van de mand kreeg een matras van heide, speciaal van de Veluwe gehaald door Arno Kerkdijk.

De klus bleek nog niet zo eenvoudig. Tijdens het neerlaten van de paal gingen de laatste meters net iets te snel. Door de harde landing op de rand van het wagenwiel scheurde de paal en knapten twee steunbalken. Jos en Lambik Swinkels hebben zich vervolgens ontfermd over de reparatie. De dag erna is met hulp van vele wijkbewoners de hijsactie uitgevoerd. Dat was nodig, want door de zwaardere constructie en het nieuwe nest is het totaalgewicht tot ruim boven 350 kg gestegen. Nu allemaal duimen voor het ooievaarspaar. “bij de watertoren linksaf!”

 

Foto’s: Dick Boland


ACTIVITEITENKALENDER

 

Wijkwerkdagen 2020

- 18 januari: Winterwerkdag

- 4 april: Voorjaarsfris

- 4 juli: Zomer hooien

- 19 en 20 september: Appelpluk en appelfeest

- 7 november: Extra wijkwerkdag i.v.m. landelijke natuurwerkdag

 

Snoeien in de boomgaard

zaterdagochtenden 10:00-12:30

in het najaar gaan we weer beginnen

- vanaf 26 oktober 2019 om de week

(zie ook agenda)

WIJKWANDELING 'DOOR LANXMEER'

Beleef onze bijzondere, ecologische woonwijk zelf. Download hier de wandelroute ‘Door Lanxmeer’ (kaartje en toelichting).