Ooievaarspaal en nestkasten

2020 Nieuwe ooievaarspaal

Precies op de plek van het ooievaarsnest moest Vitens werkzaamheden uitvoeren i.h.k.v. de te bouwen onthardingsinstallatie. Het nest moest dus weg. Omdat een bewoond nest strikt beschermd is, moest snel een oplossing gevonden worden voor het maken en plaatsen van een nieuwe. Bij het neerhalen van het oude nest, hebben de paal en het wagenwiel het begeven. Jos den Ouden heeft een nieuw nest in elkaar gelast en samen met Jandirk Kievit een nieuwe paal geschild. Na alle voorbereidingen door Jos is het nest geplaatst in samenwerking met Vitens. Geen tientallen bewoners zoals in 2007, maar een kraantje deed het echt zware werk. Gelukkig maar, want het was vies weer en bij het graven in de boomgaard ontstond een grote modderpoel. Het nest staat nu prachtig zichtbaar in de boomgaard; en ook de webcam kan het nest mooi zien (die gaat alleen in de lucht als er genesteld wordt).

Het nest is na de plaatsing regelmatig bezocht door ooievaars. Daar zijn mooie foto's van geschoten. Een enkele ooievaar heeft zelfs takjes in het nest gelegd, maar helaas heeft geen enkel paartje doorgezet in 2020. Ze prefereren de gevaarlijke portalen van de bovenleiding bij het spoor i.p.v. een kant en klaar nest; de rare beesten! Hopelijk komen ze volgend jaar tot inzicht.

 

Foto’s: Arno Kerkdijk

2013 Nieuw nest op de ooievaarspaal

Op advies van Minke Wijkmans is in februari 2013 het kale wagenwiel van de ooievaarspaal door Jos den Ouden voorzien van een prachtig met wilgentenen gevlochten mand. De bodem van de mand kreeg een matras van heide, speciaal van de Veluwe gehaald door Arno Kerkdijk.

De klus bleek nog niet zo eenvoudig. Tijdens het neerlaten van de paal gingen de laatste meters net iets te snel. Door de harde landing op de rand van het wagenwiel scheurde de paal en knapten twee steunbalken. Jos en Lambik Swinkels hebben zich vervolgens ontfermd over de reparatie. De dag erna is met hulp van vele wijkbewoners de hijsactie uitgevoerd. Dat was nodig, want door de zwaardere constructie en het nieuwe nest is het totaalgewicht tot ruim boven 350 kg gestegen. Nu allemaal duimen voor het ooievaarspaar. “bij de watertoren linksaf!”

 

Foto’s: Dick Boland

2007 nestkasten en ooievaarspaal

In 2007 heeft de Natuur en Vogelwacht Culemborg van het budget van Terra Bella tientallen nestkasten gemaakt die verspreid over de wijk zijn opgehangen. Er zijn kasten bij voor gewone vogels als de koolmees en de pimpelmees, maar ook voor huismussen, boomkruipers, boerenzwaluwen, gekraagde roodstaarten, grauwe vliegenvangers, winterkoninkjes, torenvalken, bosuilen, steenuilen, gele kwikstaarten en vleermuizen is gezorgd. Als letterlijk hoogtepunt is een ooievaarspaal geplaatst, die is gemaakt door Jos den Ouden.

 

Foto’s: Gerrit Jan Klop en Dick Boland


JAARVERSLAGEN EN BEGROTINGEN

klik hier

ACTIVITEITENKALENDER

 

Wijkwerkdagen 2024

- 20 januari: Winterwerkdag

- 6 april: Voorjaarsfris

- 29 juni: Zomers hooien

- 14/15 september: Appelpluk en appelfeest

- 28 september: Nazomers hooien

 

Snoeien in de boomgaard

zaterdagochtenden 10:00-12:30

in het najaar gaan we weer beginnen

- vanaf 28 oktober 2023 om de week

(zie ook agenda)

WIJKWANDELING 'DOOR LANXMEER'

Beleef onze bijzondere, ecologische woonwijk zelf. Download hier de wandelroute ‘Door Lanxmeer’ (kaartje en toelichting).