openbare groen-moestuin

Half maart was het dan eindelijk zover: de eerste opbare groen-moestuin in de wijk. Aan het eind van het Verschoorpad wilde men al enkele jaren een leukere bestemming voor het stukje openbaar gras. Omdat de pogingen voor inrichting telkens strandden op de fors verdichte grond, werd duidelijk dat een structurelere aanpak nodig was. 

Met deze achtergrond én de groeiende wens van een meer functioneel gebruik van dit stukje werd in samenspraak met Terra Bella een nieuw project geboren: een 'permaculturele moestuin'. Eind vorig jaar gaven zeven huishoudens uit de straat aan graag mee te doen en zijn de plannen verder uitgewerkt.

 

De grond werd door Gertjan van de gemeente gespit en enkele dagen later door aanwonenden voorzien van 3 m3 bemeste tuinaarde en direct aansluitend gefreesd door Gertjan. Meteen zijn ook de vormen uitgezet en is een graspaadje aangelegd. Het weekend erop zijn alle planten en struiken (sommige kwamen zelfs helemaal uit België, met dank aan Rutger) liefdevol in hun nieuwe grond gezet, tegen de Siberische koude beschermd en water gegeven.

 

En dan ligt dan ineens het getekend A-4tje daar in het groot. Een veldje dat bestaat uit een omzoming van bessenstruiken en daarbinnnen deelt een graspaadje het gebied op in diverse kleinere stukken. Een deel daarvan heeft de vorm van een taartpuntje en gaat als moestuin gebruikt en beheerd worden en het overige wordt ingezaaid tot een zomerse bloemenweide.

 

Al zeggen we het zelf: we vinden het een heerlijk, leuk en tikje ambitieus plan. Het is in meerdere opzichten een heuse proeftuin! Het zal moeten blijken of het ons allen lukt om het beheer goed op orde te houden. En ook hoe de openbaarheid van het gebied zich gaat verhouden tot het moestuinieren en het vruchtgebruik. En of de gemeente zo welwillend als nu tegen een dergelijke inrichting aan blijft kijken. We zullen het gaan meemaken. En mochten de vruchten van deze proeftuin een ieder goed bevallen, en er is vraag naar nog meer grond voor lekker buurtfruit en -groente, dan gaan we graag op deze vraag in!

Reactie schrijven

Commentaren: 0

JAARVERSLAGEN EN BEGROTINGEN

klik hier

ACTIVITEITENKALENDER

 

Wijkwerkdagen 2024

- 20 januari: Winterwerkdag

- 6 april: Voorjaarsfris

- 29 juni: Zomers hooien

- 14/15 september: Appelpluk en appelfeest

- 28 september: Nazomers hooien

 

Snoeien in de boomgaard

zaterdagochtenden 10:00-12:30

in het najaar gaan we weer beginnen

- vanaf 28 oktober 2023 om de week

(zie ook agenda)

WIJKWANDELING 'DOOR LANXMEER'

Beleef onze bijzondere, ecologische woonwijk zelf. Download hier de wandelroute ‘Door Lanxmeer’ (kaartje en toelichting).