Winterse wijkwerksmiddag zaterdag 19 januari

Zaterdag 19 januari; vanaf 13 uur: winterse werkdag in de wijk!

 

In de afgelopen jaren hebben we op deze werkdag de houtsingel in het waterwingebied ‘verjongd’. Deze singel staat er nu goed bij en er zijn andere werkzaamheden die nu voorrang hebben: we gaan de vijvers achter het Lodewijk van Deysselhof en de Toon Hermanshof verder schonen en daar waar nodig lava op de voetpaden uitrijden. Komt allen!

 

 

De vijvers achter Kwarteel, Deysselhof en Hermanshof waren in de afgelopen jaren door het slib in het spoelwater van Vitens langzaamaan veranderd in een grote bak chocolade-blub. Vitens heeft het productieproces aangepast, waardoor er geen nieuwe blub meer bijkomt. Een paar maanden geleden heeft de gemeente zoveel mogelijk riet machinaal weggehaald, inclusief wortels en aanhangend slib. Aansluitend deze schoning zijn de sluisjes opengezet en heeft Vitens flink veel schoon water door de vijvers gespoeld waardoor het gewoelde slib weg kon stromen. Door deze maatregelen is de kwaliteit van de vijvers behoorlijk verbeterd: afgelopen week bleek zelfs een ijsvogeltje door te hebben dat er weer vis in de vijvers zit! Zie foto.

 

Zaterdag 19 januari gaan we (een gedeelte van) het resterende riet weghalen waar de gemeente met de kraan niet bij kon komen. De gemeente haalt daarna het uitgehaalde riet op en ook nu zal weer worden geprobeerd het losgekomen slib d.m.v. spoelwater van Vitens en het openzetten van het sluisje af te voeren. Hierdoor kunnen we het nieuwe jaar in gaan met eindelijk weer schone vijvers!

 

Het schonen van de vijvers is een stevige, maar dankbare klus. We hopen dat er veel mensen komen helpen; hoe meer mensen kunnen helpen, des te schoner worden de vijvers!

 

Naast de werkzaamheden aan de vijvers, gaan we ook weer op enkele plekken wandelpaden in de wijk aanvullen met verse lava. Er zal warme soep zijn, waadpakken & kruiwagens (maar als je er zelf een hebt, neem mee). Hopelijk tot ziens op de 19e januari; we verzamelen om 13.00 uur bij vijver achter het Lodewijk van Deysselhof.


JAARVERSLAGEN EN BEGROTINGEN

klik hier

ACTIVITEITENKALENDER

 

Wijkwerkdagen 2024

- 20 januari: Winterwerkdag

- 6 april: Voorjaarsfris

- 29 juni: Zomers hooien

- 14/15 september: Appelpluk en appelfeest

- 28 september: Nazomers hooien

 

Snoeien in de boomgaard

zaterdagochtenden 10:00-12:30

in het najaar gaan we weer beginnen

- vanaf 28 oktober 2023 om de week

(zie ook agenda)

WIJKWANDELING 'DOOR LANXMEER'

Beleef onze bijzondere, ecologische woonwijk zelf. Download hier de wandelroute ‘Door Lanxmeer’ (kaartje en toelichting).