Op deze pagina houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen p[ het ooievaarsnest. Als je leuke activiteiten op het nest ziet, laat het ons dan weten via het reactieformulier hieronder.

Live actie 2017 voorbij - de vogels zijn gevlogen

Van vrijdagochtend 24 februari tot in augustus hebben we kunnen genieten van alle activiteit op het ooievaarsnest. Het was een enerverend jaar met voor het eerst broedsucces. Eén jong is opgegroeid tot een volwassen ooievaar die niet meer van zijn ouders te onderscheiden was. De eerste Lanxmeerse ooievaar is nu waarschijnlijk onderweg naar Afrika. Hopelijk tot ziens in maart 2018.

 

En namens iedereen heel veel dank aan Jonathan Koppelaar voor het kosteloos beschikbaar stellen van de webcam en livestream. En ook aan Ilse en Siebe voor de stroom en de nok van hun huis.

Activiteiten 2017

- augustus: de vogels zijn gevlogen; de camera staat uit.

- 27 juli: veel vlieguren maakt het jong nog niet de laatste dagen. Lui wacht het op eten van zijn trouwe ouders.

- 23 juli: heeft zijn eerste vlucht gemaakt en landde op het huis van een van zijn/haar trouwe volgers (zie het facebook-bericht van 23 juli)

- 13 juli: vliegen doet ie nog niet, maar eten krijgt ons jong genoeg; kijk maar eens naar de schrokop op dit filmpje van Amar op facebook

- 10 juli: ook het jong heeft witte poten, net als de ouders dat regelmatig hebben. Het blijkt dat ze hun poep gebruiken als zonnebrandcrème (zie het filmpje van 19 juni van de ooievaar op 'beleef de lente')

9 juli: het jong is al bijna net zo groot als zijn/haar ouders (alleen de zwarte snavel verraadt nog zijn leeftijd) en staat klaar om elk moment uit te vliegen

- 30 juni: op één poot staan lukt al (heel wiebelig) en al dagen worden de vleugelspieren getraind

- 28 juni: het ooievaarsjong is al bijna net zo groot als zijn ouders en heeft al mooie zwarte veren

- 11 juni: 1 maand oud is het jong en al groot en sterk, maar het duurt nog een ruime maand voordat het kan vliegen (de ontwikkeling van een witte ooievaar staat hier mooi beschreven)

- 5 juni: het jong maakt de eerste stapjes door het nest (tot nu toe was het kruipen)

- 3 juni: prachtige beelden van het ooievaarsjong (dat zwarte veren krijgt) vanaf de watertoren

- 24 mei: nog maar één jong te zien (die wel goed lijkt te worden gevoed en hard groeit (zie video))

- 20 mei: melding van drie jongen (maar geen beeld van)

- 13 mei: twee jongen actief

- 12 mei: het eerste jong is gespot (en ook al een tweede? zie foto's)

- 9 april: er wordt gebroed, over 33 dagen - 12 mei - hopen we op de eerste jongen

- 29 maart: het is nu wachten op het eerste ei

- 23 maart: er is een setje, heel verliefd en aan de sjouw met takjes

- 17 maart: de ooievaar is nog steeds geduldig op het nest en wacht op een partner

- 10 maart: er is een stelletje gezien en een ooievaar overnacht steevast op het nest

- 8 maart: er is weer een ooievaar, vooralsnog nog in zijn uppie en vooral druk met zijn eigen veren

- 3 maart: een kortstondig bezoekje van een ooievaar in de ochtend

- 1 maart: de ooievaar is al 2 dagen niet meer gesignaleerd; komt er een volgende?

- 24 februari: een ooievaar is actief met takjes in de weer (heel vroeg dit jaar)

Screenshots van de eerste stapjes (en een Dumoulintje) van het jong

Prachtige foto's vanaf de watertoren (door Amar Sjauw En Wa) (3 juni)

Het enig overgebleven jong wordt gevoed (24 mei)

We horen graag wat jij ziet ...

Commentaren: 9
 • #9

  Martine Kriesch (woensdag, 02 augustus 2017 09:13)

  Ik heb een beetje last van 'lege nest syndroom'... Ik heb hem/ haar nu al een paar dagen niet meer gezien.

 • #8

  Arjen Schamhart (zondag, 28 mei 2017 12:09)

  Op 3 juni zijn er weer beklimmingen van de watertoren. Om 11.00, 12.00 en 13.00 uur. Vanaf het dak heb je uitstekend zicht op het nest. Aanmelden kan via contact@watertorenculemborg.nl.

 • #7

  Marian Lubbers (donderdag, 25 mei 2017 20:03)

  Gisteren en vandaag nog maar 1 kleintje gezien. Klopt dat? Zou wel jammer zijn. Wel leuk om t jong met de vleugeltjes levendig te zien fladderen.

 • #6

  minke (woensdag, 24 mei 2017 15:47)

  Ik zie er steeds maar één! En vandaag had die ene het heel erg warm.

 • #5

  Sandra (zaterdag, 20 mei 2017 10:19)

  Intussen heb ik afgelopen week regelmatig via de webcam gekeken hoe de ooievaars het doen. Ik heb drie kopjes geteld. Net als de vorige jaren. Maar nu lijkt het erop dat de ouders aanzienlijk meer voer kunnen aanleveren dan vorig jaar. Het weer speelt daar vast een grote rol in, het is dit voorjaar iets natter en groener, en niet te koud.

 • #4

  Jeanne Buwalda (zaterdag, 13 mei 2017 14:42)

  Hoi allemaal... bericht van Dick. Een dag na de uitgerekende datum van de ooievaars... Richard je hebt dus gelijk! Wat leuk!

 • #3

  Richard (zaterdag, 13 mei 2017 10:25)

  Gisteren gespot: de eerste twee kuikenkopjes steken kort boven de nestrand uit als pa of ma even opstaat. Precies op de 'afgesproken' datum!

 • #2

  minke wijkmans (woensdag, 12 april 2017 17:27)

  Ja, hoor, er wordt gebroed. Over ongeveer 33 dagen, dus tegen Moederdag, kunnen we een klein ooievaartje verwachten.

 • #1

  minke (zaterdag, 08 april 2017 09:37)

  Een zacht hooibedje, een zittende ooievaar. Eieren?!

Foto's 2017

De geschiedenis van het ooievaarsnest in Lanxmeer

In 2007 heeft Terra Bella i.s.m. de NVWC de ooievaarsnest in het waterwingebied geplaatst. Dat was een hele tour de force zoals je kan lezen in ons fotoboek.

 

Tot 2013 bleef het nest onaangeroerd. Om de drempel voor de ooievaars te verlagen hebben we het kale wagenwiel verder ingericht met meer wilgentakken (zie blogpost). Dat had gelijk effect. Er werd zelfs door een tiental ooievaars gevochten om het nest (zie blogpost), maar helaas waren het geen blijvers (zie blogpost).

 

In 2015 en 2016 zijn er broedende paartjes geweest. Beide jaren konden we alle activiteiten op het nest volgen via de webcam van Koppelaar Beveiliging. Dat leverde prachtige beelden op. In 2015 werden er 2 jongen geboren die echter al snel overleden. In 2016 zijn er 4 jongen uit het ei gekropen. 1 nakomertje was te zwak en na enkele weken legden ook de andere 3 helaas het loodje.

 

Hieronder staan de geschiedenis van het ooievaarsnest en de beelden verhalen van beide broedseizoenen.

Broedseizoen 2016

De ontwikkelingen op het nest in omgekeerd chronologische volgorde

14 juni 2016: helaas, het is voorbij

Een kleine week ging het vrij goed met het enig overgebleven jong. Zowel vader- als moederooievaar kwamen met regelmaat eten brengen. Soms bleef er één op het nest en wisselden ze elkaar af, andere keren waren ze allebei op pad en lieten ze het vrolijk rondstappende jong alleen achter. Er leek niets aan de hand tot gisteren. Het jong liet zich niet meer actief zien, maar stak zo nu en dan nog zijn koppie boven de rand uit. De ouders kwamen nog bezorgd af en aan, maar gaven geen eten meer en stonden wat verdrietig bij het jong. Moederooievaar beschermde het jong door te gaan zitten, maar soms deden ze ook net of het jong er niet meer was en plukten wat aan hun veren.

Vandaag hebben we het witte kopje van de ooievaar niet meer gezien. De ouders komen nog wel een enkele keer langs, maar het sprookje is voorbij. Volgend jaar beter.

8 juni 2016: onzekere tijden

Sinds twee dagen houdt moederooievaar vooral de wacht op het nest. Vaderooievaar laat het afweten; is misschien het verdriet aan het wegdrinken in de kroeg? Afgelopen nacht waren ze wel samen op het nest, maar eten geven was er niet bij. Vandaag ging moederooievaar een paar keer van het nest en liet het enig overgebleven jong alleen achter. Maar was dat om eten te halen of om alleen zelf wat te eten? Want wij hebben niet meer gezien dat het jong gevoerd wordt. Die is nog wel actief bij tijd en wijle, maar als dit zo doorgaat komt ie ook om van de honger.

6 juni 2016: en toen was er nog maar één

Gisterenmiddag zagen we voor het laatst drie jongen in het nest. Maar vanochtend was alleen nog het grote, witte jong te zien. Zouden de twee kleinere grijze nog slapen? Helaas, dat bleek niet het geval. De hele dag geen spoor van hen te zien. Daarom hebben we de stoute schoenen aangetrokken om poolshoogte te nemen onder de paal. Daar troffen we de twee slachtoffertjes dood aan. Wat een treurig gezicht. Ze konden waarschijnlijk niet op tegen hun grote broer (of zus) die al het eten voor zich opeiste. Waarschijnlijk hebben de ouders afgelopen nacht het moeilijke besluit genomen om ze een laatste eerste vlucht te laten nemen. snif.

30 mei 2016: 3 jongen en een klein drama

Het kijken op de live stream wordt een steeds groter feest. De jongen groeien als kool en zetten al de eerste stappen door het nest; heel gevaarlijk! Eén is er wat groter en lekker actief, een witte, maar er zijn ook nog twee kleine grijze beestjes die zo nu en dan ook hun koppie laten zien. Op de video hieronder zijn wat mooie taferelen te zien.

Er was ook nog een vierde jong, maar die is donderdagmiddag hardhandig door zijn moeder het nest uit gewerkt; zo over de rand gekukeld. De natuur is hard. 

21 mei 2016: Al 2 jongen

Lastig te zien, maar we hebben al twee koppies tegelijk omhoog zien komen!

20 mei 2016: Het eerste ei is uitgekomen

Na 33 dagen (en nachten) broeden is het eerste ei uitkomen. Het is even goed kijken, maar bij seconde 19 zie je heel kort een wit koppie boven de rand van het nest uitkomen. Daarna is het etenstijd: moederooievaar leegt haar krop in het nest. Een flinke maaltijd voor zo'n kleintje!

8 mei 2016: Het gaat nog steeds goed met onze grote broeders. De kou van vorige week is doorstaan en de afgelopen dagen houden ze de eieren koel. Nog een kleine twee weken volhouden!

En nu de webcam met infrarood uitgerust is, krijgen we ook meer inzicht in het nachtelijke leven van het ooievaarspaar. Ook midden in het donker wordt het nest gefatsoeneerd, de partner gevlooid, de eieren even omgelegd en het broeden beurtelings afgewisseld. Kijk maar eens naar het filmpje hieronder.

29 april 2016: We hebben de ring van de mannetjesooievaar kunnen aflezen. Het blijkt dat hij 2 jaar geleden geboren is op het nest van de Noachschool in Schoonrewoerd. Van het ringen van de vogels is nog een leuke reportage gemaakt door RTV-Rijnmond (link).

Dat nest op de schoorsteen is inmiddels verdwenen ivm verbouwing van de school. Er is daar dit voorjaar een nieuw nest op een paal voor in de plaats gekomen (link).

Het vrouwtje heeft geen ring, dus kunnen we helaas niet te weten komen waar zij vandaan komt.

---

Ringgegevens (geringd door: E. van Oort)

Datum: 16-06-2014 

Soort:  Ooievaar (Ciconia ciconia)

Geslacht:  onbekend

Leeftijd:  nestjong, niet vliegvlug

Plaats:  Noach school, Schoonrewoerd

Foto links: 16-6-2014: de jonge ooievaars worden geringd in Schoonrewoerd, waaronder het mannetje dat nu op ons nest broed (RTV Rijnmond)

Foto rechts: 27-4-2016: ring van de mannetjesooievaar (Dick Boland)            

24 april 2016: Er wordt inderdaad al een week gebroed; een heel rustig beeld. Overdag wisselen de ooievaars elkaar af en zit er één te broeden. Enkele keren per uur staat die dan op, port wat tegen de eieren en gaat weer zitten. 's Avonds en 's nachts zijn ze vaak gezellig met zijn tweeën. Deze slow television gaat nog 4 weken door, maar dan is het - als het allemaal goed gaat - gedaan met de rust.

17 april 2016: Het lijkt erop dat er sinds gisteren wordt gebroed. We kunnen helaas niet in het nest kijken; daarvoor is het nest net iets te hoog. Maar permanent zit er één van de ouders in broedstand en als ze na even staan weer gaan zitten, maken ze zo'n mooie schudbeweging met hun lijf alsof ze zich even goed over de eieren draperen. De broedtijd is gemiddeld 33 dagen. Dat zou betekenen dat we rond 20 mei de eerste jongen kunnen verwachten. Heb dus nog even geduld, net als de ooievaars zelf.

13 april 2016: Sinds vandaag is de webcam live. Dank je wel Jonathan! Het ooievaarsstel is echter nog steeds niet heel erg steady. Ze zijn nog regelmatig met takken in de weer, overnachten gezellig samen, rampetampen er nog lustig op los, maar zijn ook regelmatig langere tijd de hort op. Een ei is dus nog niet gelegd.

9 april 2016: Opeens was er een vogel verdwenen en stond er nog maar één zielig alleen op het nest. Dat duurde zo'n drie dagen, totdat plotseling op vrijdag weer een stelletje stond te klepperen. Een ander stel, want één heeft er een ring om zijn poot. Dit stel is nu druk in de weer met takken en mos. Benieuwd of zij tot eieren komen?

3 april 2016: Er wordt nog steeds druk genesteld, veel gevreeën en ook al voorzichtig gebroed. Maar of er ook al eieren liggen  is niet helemaal duidelijk.

Binnenkort verwachten we de webcam en dan kunnen we allemaal de vogels volgen; dag en nacht, want de camera heeft een infra-rood-functie.

26 maart 2016: Het wordt steeds mooier. Amar (ASFotografie.nl) schoot vanochtend weer prachtige foto's van het inmiddels druk nestbouwende stel. Tussendoor hebben ze ook nog tijd voor wat acrobatische oefeningen, die er voor moeten zorgen dat er straks kuikens uit de (paas)eieren komen.

25 maart 2016: Het gaat goed met ons stelletje. Ze zijn steeds vaker met het nest bezig en hebben mooi geposeerd in het avondlicht. (foto's: Dick Boland)

23 maart 2016: Sinds gisteren is er weer een stelletje actief op het nest. Soms zijn ze een tijd weg, maar ze zijn ook wat actiever met het nest aan de gang. Het ziet er weer iets kansrijker uit. Amar Sjauw En Wa heeft van het stelletje een prachtige foto van gemaakt.

21 maart 2016: Helaas, het nest is nog niet vast bezet. Het stelletje heeft een aantal nachten gebivakkeerd op het nest, maar heeft zich daarna niet meer laten zien. Wel strijkt er elke dag wel korte tijd een ooievaar op het nest, maar die krijgt geen geen gezelschap (meer?) en vertrekt dan weer voor lange tijd.

13 maart 2016: Er is vandaag een stelletje gesignaleerd en vastgelegd op de foto door Amar Sjauw En Wa (ASFotografie.nl).

 

9 maart 2016: De eerste foto's van Ilse Parlevliet en André de Jongh.

Broedseizoen 2015

Eind maart 2015, tijdens de laatste snoeidag in de boomgaard, werden we verwelkomd door luid klepperende (en parende) ooievaars (zie blogpost). Weken bleef het spannend of ze zouden blijven. Soms waren er twee, dan weer vier of drie, en toen een hele week maar één heel zielig. Totdat er een paartje overbleef (of kwam?) dat heel actief met het nest aan de gang ging en na een week ging broeden (zie blogpost). De hele wijk genoot mee, maar langzaam kwamen er steeds meer bladeren aan de bomen en verdwenen de ooievaars voor de meeste mensen uit het zicht. Een webcam zou uitkomst bieden, maar dat is een duur grapje voor een ooievaarsnest op meer dan 50 meter van een huis met internet, stroom en perfect uitzicht. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een sponsor. Koppelaar Beveiliging reageerde direct enthousiast op onze vraag (zie blogpost). Met hun deskundigheid en inzet van Ilse, Siebe en Dick hebben we vanaf begin mei 2015 van prachtige live beelden van 'ons' ooievaarspaar genoten (zie blogpost).

De ontwikkelingen in 16 foto's


ACTIVITEITENKALENDER

 

Wijkwerkdagen

- zaterdag 20 januari 2018: Wintersnoei

- zaterdag 7 april 2018: Voorjaarsfris

- zaterdag 23 juni 2018: Zomers hooien

- zaterdag en zondag 22-23 september 2018: Appelpluk en appelfeest

 

Snoeien in de boomgaard

zaterdagochtenden 10:00-12:30

- vanaf 28 oktober 2017 om de 2 weken (zie agenda)

NIEUWSBERICHTEN

Samen aan de slag in de wijk (zaterdagmiddag 20 jan)
>> meer lezen

Libellen gespot
>> meer lezen

Foto's van een zalig, zonnig appelfeest
>> meer lezen

Appelfeest en -pluk zondagmiddag 24 september (en ook zaterdagmiddag plukken)
>> meer lezen

Zomers hooien - wijkwerkdag zaterdag 24 juni
>> meer lezen

TWEETS